Google Webmaster Araçları

0

Google Webmaster Tools
 

Google webmaster araçları bir web sitenin Google arama motorunda atan kalbidir diyebiliriz. Google webmaster tools girişi için öncelikle bir Gmail hesabına ihtiyaç duyulmaktadır. Gmail hesabını açtıktan sonra Google webmaster yazarak Google arama motorundan en üsteki linke tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Google webmaster konsolu ile daha sorunsuz başarılı siteler yapmanın yanı sıra bire bir Google arama motoru uyumlu çalışmalar yapmanıza da olanak sağlar.

Google webmaster araçlarına giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımda Özellik ekle butonunu tıklayarak öncelikle web sitemizin adresini giriyoruz, daha sonra mavi buton olan devam seçeneğini tıklayıp doğrulama yönetmi seçiyoruz dilerseniz Html kodu ile dilerseniz de Meta etiketi ile doğrulama yapabilirsiniz haricinde Alan adı sağlayıcı ve Google Analytics ile doğrulama yapmanız mümkündür doğrulama işlemi bittikten sonra gelelim Google webmaster araçlarında siteyi nasıl yönetiyoruz.

Mülk sıralamasında web siteleri çıkacaktır, bu web sitelerden eklediğinizden birinin üzerine tıklıyorsunuz ve kontrol paneli açılıyor, bu kontrol panelinde sol menü ve sağ üst çarktan işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bir site için en önemli kısım Google indeks izini buda robots.txt dosyası ile sağlanmaktadır. Sitemizin ana dizinine bir robots.txt dosyası oluşturduktan sonra sol kontrol panelinden Tarama butonuna tıklayıp robots.txt test aracı ile dosyamızı gönderip güncelleyebiliyoruz. Sitemizin uyumu açısından Google bildirilmesi gereken ikinci özellik ise Site haritası dosyasıdır bunuda scriptimize uygun eklenti olarak yada dosya olarak sitemize yükledikten sonra yine tarama kısmında Site haritaları butonunu seçip üst kısımda Site haritası ekleme ve test etme butonuna tıklayıp ekleyip veya test etme imkanına sahip oluyorsunuz bu şekilde Google’ye site haritasını bildirmiş oluyorsunuz. Tarama kısmında diğer yapılabilecek özellikler Tarama hataları, bu kısımda sitenize Google bot girdiği zaman içeriğinize ulaşamadığında mobil ve masaüstünden hatalar verir bu hataları temizlemek için kullanılır. Günde en fazla 1000 url tarama hatası silinebilir. Tarama menüsünde diğer bir kategori ise tarama istatistikleri 90 günlük Google bot sitenizin tarama istatistiği grafiksel olarak mevcuttur. Tarama kısmındaki en son kategori ise Url parametreleri Google botlarının sitenizi daha verimli taramasını sağlar ama ben pek kullanımını tercih etmiyorum parametrenin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi değilseniz kullanımını tavsiyede etmiyorum.

Kontrol panelinin diğer bir menüsü Mesajlar siteniz manuel işlemlere takıldığınızda yada siteniz ile alakalı problemler yaşandığında sitenize gelen mesajlar bu kısımda yer alır. Onun altında Arama görünümü ilk kategorisi Yapılandırmış veri burada zengin snippetler kullanılarak sitenizin Google arama motorunda detaylı görünüm oluşturulabilir. Google ve diğer arama motorları Schema sitesinden bu konuda kodlama ve bilgilere ışığında hizmet sağlamaktadır. Arama görünümünün bir diğer kategorisi olan  Veri işaretleyici sitenizde etkinlik veya oylamaları gibi yapısal verileri içeriyorsa kullanılmaktadır. Gelişmiş ve kullanıcısı fazla olan sitelerde genelde kullanılmaktadır. Bir diğer Arama görünümü kategorisi Html Gelişmeleri bu kısımdan tekrar eden Meta açıklamaları ve kısa olan meta açıklamalarını görebilir sitenizin kullanıcı deneyimini arttırıp daha iyi performans sağlayabilirsiniz. Onun altındaki site bağlantıları kategorisinde de sitenize googlenin vermiş olduğu otomatik alt bağlantıları kaldırabilmenize imkan sağlamaktadır. En alt kısımda da bu bölüme yeni eklenen bir kategori görünmekte hızlandırılmış mobil sayfalar bu konuda webmaster ve tasarımcıların kendilerini biraz daha geliştirip web sitelere genel anlamda bir kaç mobil için kod eklemelerini istemektedir. Hızlandırmış mobil sayfalarıa (AMP) kısaltması ile bizlere sunacaktır.

Kontrol paneli üsten üçüncü ana kategori Arama trafiği burada altı tane alt kategori yer almaktadır. En üste arama analizi sitenize anahtar kelimeden Tıklanmalar, gösterimler , tıklanma ortalaması ve kelime konumu gibi bilgileri vermektedir. Bunları detaylandırarak Sayfalara, Ülkelere, Kullanılan Cihazlara, Arama türüne ve Zamanlamaya göre ayarlanma yapılıp grafiksel veriye ulaşılabilmektedir. İkinci sırada Sitenize giden bağlantılar bulunmakta buda site dışı verilen backlinkleri görmenizi sağlayan kısımdır. Onun alındaki üçüncü sırada Dahili bağlantılar bulunmakta bu kısımda bir url ye giden toplam bağlantı sayısını görebiliyoruz. Dördüncü kategoride ise çok önemli bir kısım olan sitenin kalbi Manuel işlemler kısmı yer almaktadır bu kısımda sitenize herhangi bir web spam cezası uygulanırsa gelmektedir ve bu kısımdan gerekli düzenlemeyi yapınca Google’ye geri bildirim yollanmaktadır. Beşinci sırada diğer önemli bir detay sitenizin ülke ve dil tercihi çoklu dil kullanan siteler buradan herflang etiketi yerleştirdikleri taktirde dil tercihlerinin ülkeye göre tercihini belirtiyor. Ülke tercihi iste sitenizin Google lokasyonunu belirlenmesini sağlıyor. En alt kategori ise Mobil kullanılabilirlik sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını belirtiyor ve mobil uyumlu olması için gerekenleri bu kısımdan ele alıyor.

Webmaster aracı konsolu üsten dördüncü ana kategoride dizin durumu mevcut Google index sayısı bu kategoriye göre belirleniyor. İçerik anahtar kelimeleri bu kısımda da sitenizde kullanılan ve tekrar eden anahtar kelimeleri ele almaktadır. Engellenen kaynaklar kısmından robots.txt tarafından engellenen dosyaları veya içeriği görebiliyorsunuz. Urlleri kaldır menüsünden de herhangi bir içeriğin Google dizininden kaldırmak istiyorsanız buradan kaldırma işlemini gerçekleştiriyorsunuz.

Google webmaster araçları kısmında bu bölümün altında Tarama kısımı yer alıyor bunu makalemizin başında ele aldık. Bir alt ana kategori güvenlik sorunları sitenize bir casus yazılım yüklenmiş veya hacklenmis sizin isteğiniz dışında içerik üretiliyorsa haricinde virüslü bir dosya bulunuyorsa bu sorunu düzelttikten sonra bu kısımdan bildirim yolluyorsunuz.

Google webmaster tools en alt kısımda da Google arama motorunun diğer kaynakları yer alıyor. Bu kısım pek kullanılmadığı için özet geçeceğim. Yapısal veri test aracı Arama görünümü kategorisinde Yapılandırılmış verileri test etmeyi sağlıyor. Yapısal veri işaretleme yardımcısı oda Arama görünümü Veri işaretleyicisi hakkında yardımcı oluyor. E-posta biçimlendirme test aracı e-postanın yapılsa veride görünümünü test ediyor. Google My Business Google arama sonuçlarında işletmenizin çıkmasını sağlıyor şu anda Google + sayfası ile beraber hizmet vermektedir. Google Merchant Center Google alışveriş sayfasında ürün satışı ile alakalı hizmet sağlamaktadır. PageSpeed Insights sayfanın açılış hızı oranını bildiriyor mobil ve masaüstü hatalarını belirtip düzeltmemiz için önem arz etmektedir. Özel arama kısımında sitenize Google’nin verdiği kod ile özel arama menüsü yerleştirebiliyorsunuz hatta adsense ile bu aramlardan tıklanmasından gelir elde edebilirsiniz. Google alan adları bu kısımda Google bu alanda Domain satışı hazır site kurulumu ve mail satışı gerçekleştiriyor. En alt bölgede ise Web Yöneticisi Akademisi burada nasıl bir web sitesi hazırlamanız gerektiği hakkında bilgiler sunuluyor. Google webmaster konsolu sol taraftaki bütün kısımları sizler için açıkladım bunların haricinde sağ üst kısımda çark var bu kısımdaki bilgileri sizlere açıklayıp daha sonra makalemizi sonlandıracağım.

Arama konsolu tercihlerinde size bir sorun oluştuğunda mail gönderilmesini istiyorsanız butonu işaretliyorsunuz zaten Google bunu otomatik işaretliyor dilerseniz siteniz ile alakalı sorunların mail olarak gelmesini istemiyorsanız buradan onayı kaldırabilirsiniz. Site ayarları kısmında tarama hızı belirleyebilirsiniz tarama hızı ne kadar yüksek olursa siteniz o kadar fazla bandwith harcar ve aynı zamanda botlarını gezinmesi artar. Adres değişikliği kısmında sitenizi Google 301 yönlendirmesi yaptıktan sonra yönlenen siteyi ekleyip bildirim sağlanmaktadır. Google analytics mülkünden site sahibi eklenebilmektedir. Kullanıcılar mülk sahipleri bu kısmında siteleri sahiplerini görebilir çoklu kullanıcı eklenebilir. Doğrulama ayrıntılarında doğrulama yöntemi, geçtiği süre ve doğrulama yöntemi en alt çark kategorisinde iste Ortaklar ortak kullanıcılar görebilir ortak bağlı Google ve youtube hesaplarını gözlemleyebilirsiniz. Konu ile ilgili sormak istediğiniz soruları alt kısımdan yorum olarak bildirebilirsiniz.

Paylaş
 3  Google +
Etiketler
Yorumlar

Tıkla Ara - 0532 179 71 06
Tayfun Yel Whatsapp İletişim